Iedere gebruiker van onze locaties (Dorpshuis Fort Vreeswijk en ‘t Laantje) moet zich sociaal veilig kunnen voelen. Daarvoor nemen we onderstaande maatregelen:
- De vrijwilligerscoördinator voert met elke nieuwe vrijwilliger die op reguliere/structurele basis vrijwilligerswerk gaat doen, een intakegesprek.
- Voor bepaalde functies is het nodig dat de vrijwilliger een VOG of nadere referenties aanlevert. Ook kan het bevragen van het Register tuchtuitspraken worden ingezet.
- Elke vrijwilliger wordt gevraagd de gedragsregels te onderschrijven.
- Bij activiteiten met minderjarigen of kwetsbare deelnemers, hanteren we het zogenaamde vier-ogen principe: gedurende de gehele activiteit zijn er minimaal twee volwassen personen aanwezig.
- Het bestuur heeft een vertrouwenspersoon aangesteld, die voldoende in positie is en gekwalificeerd om de rol van vertrouwenspersoon goed te kunnen vervullen. Deze persoon is geen lid van het bestuur.
- Op de website van het Dorpshuis is opgenomen:
- hoe de sociale veiligheid wordt gewaarborgd;
- de gedragsregels;
- informatie over de vertrouwenspersoon.
- In de nieuwsbrieven voor de vrijwilligers is standaard de informatie over de vertrouwenspersoon, het telefoonnummer en de naam van de vertrouwenspersoon opgenomen.
- Jaarlijks is er minimaal één informatieve bijeenkomst voor alle vrijwilligers in het kader van sociale veiligheid.
- Het sociale veiligheidsbeleid wordt elke twee jaar geëvalueerd en bijgesteld.